сряда

3 част – Сваляне на кройка от готов панталон.

Ако ви е трудно с направата на кройката, ето как да си извадите кройка от цял ваш панталон който ви стои добре.
 1. Вземете панталона и вкарайте единия крачол в другия, с топлийки захванете шевовете от вътрешната страна на панталона до четала. Гледайте шевовете на вътрешния и външен крачол да паснат идеално, същото направете и с външните шевове.
 2. След като крачолите са фиксирани трябва да намерите линията на основната нишка върху панталона. Виж чертежа от част 1 или част 2, където линията т2х3к1д2 - е основна нишка.
 3. Поставете панталона със предницата нагоре, с креда ще начертаете  линията на основната нишка. Намира се, като почнете от средата на предния подгъв на панталона, отбелязвайки го с топлийка. После там където се намират коленете отбележете по същия начин средата с топлийка или креда. Направете линията нагоре и свържете двете мерки, после продължете линията до талията.
 4. В средата на найлона който е прозрачен и достатъчно голям направете линия. Когато линията на  найлона е фиксиран към линията на панталона, нежно го изгладете с ръка, без да прави чупки към вътрешния край на шева на панталона и захванете панталона с топлийка, така до четала и същото направете и към външната страна до талията. По същия начин фиксирайте и извивката отпред при ципа. Отбележи и линията на талията с топлийки.
  5. После следвайки шевовете направете пунктирани линии с химикалка по найлона и не забравяйте да очертайте линията отбелязваща средата и свивките където са съединени.
  6. После махнете топлийките и постелете найлона на земята и с плавна линия очертайте всички пунктирани линии, ако прилича на чертежа за пр. ч. сте се справили.
   7. Обърнете панталона да гледа със задната част нагоре .По същият начин както предницата отбележете с креда. линията показваща средата на крачола.
   8.С топлийки закачете заедно двете линии: едната е  на найлона, както при пр. част на панталона, а другата е намерената среда на крачола.
   9. Метода е както предната  част, внимавайки найлона да не бръчка, фиксирайте с топлийки  страничните шевове.
 10. При извивката на задната част от четала до талията е по-голяма и издължена. Там я фиксирайте стриктно и правилно макар че може да ви затрудни повече.
 11. Отбелязвате с химикалка и крайния резултат трябва да прилича на з. ч. на чертежа .
 12. После трябва да махнем всички топлийки от панталона и да извадим крачола.
 13. Измерете резервата на свивката в горния край, колко е и я нанесете върху кройката.
 14. Преценете къде е ханша и направете перпендикулярна линия на линията за основна нишка в/у кройката.
 15. Към талията добавете прибавка свобода (измерена от резервата на свивката) в страни.          Плавно изместете дъгата на панталона като при ханша остане 0см., а при талията нужното разширение.
  16.  После на друг найлон нанесете кройките по-отделно с резервите за шев , не забравяйте да направите и линията в средата. Тя играе роля за стрелката за основна нишка.
   17. Ако има колан просто след първата проба и вталяване, измерете талията оставете резерв за прехлупване и колко да е широк и направете кройка на колана.
След като  имаме кройки време е да кроим и шием.

Няма коментари:

Публикуване на коментар